Δημοσιεύτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2026
Ο χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμος μουσικός και τραγουδιστής των Χειμερινών Κολυμβητών, Αργύρης Μπακιρτζής, παρουσιάζει το μονόπρακτο Η Δημοπρασία του Σταύρου Τσιώλη, εκπληρώνοντας την επιθυμία του σπουδαίου σκηνοθέτη και σεναριογράφου να τον δει να ερμηνεύει το έργο του. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Τσιώλη, η παράσταση λειτουργεί ως ένας συγκινητικός φόρος τιμής στη μακρόχρονη φιλία και καλλιτεχνική τους σχέση.
Στο σκηνικό μιας παρηκμασμένης τηλεοπτικής δημοπρασίας, ένας ηλικιωμένος δημοπράτης προσπαθεί μάταια να πουλήσει αντικείμενα σε ένα κοινό που δεν ανταποκρίνεται ποτέ. Καθώς οι τιμές πέφτουν και τα τηλέφωνα παραμένουν σιωπηλά, η δημοπρασία μετατρέπεται σε μια βαθιά ανθρώπινη αλληγορία για τη μοναξιά, τη ματαίωση και την ανάγκη να διατηρεί κανείς την αξιοπρέπειά του απέναντι στην παρακμή.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής, στενός φίλος και συνεργάτης του Σταύρου Τσιώλη, ζωντανεύει έναν από τους χαρακτηριστικούς ήρωες του δημιουργού, ισορροπώντας με λεπτότητα ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό.
Τη φροντίδα για τα σκηνικά, τον ήχο και τον φωτισμό έχει ο Χάρης Μιχαλογιαννάκης, επί σειρά ετών συνεργάτης του Τσιώλη, ενώ στην παράσταση ακούγονται τραγούδια με τις φωνές του Αργύρη Μπακιρτζή και της Τότας Ευλαβή, συνοδεία πιανόλας.
Στον ρόλο του Δημοπράτη ο Αργύρης Μπακιρτζής
Σκηνικά, φωτισμός, ήχος: Χάρης Μιχαλογιαννάκης
Υπεύθυνη παραγωγής: Γεωργία Τριανταφυλλίδου
Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 2026
20:30
Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου, Αρχοντικό Αξιοθέας, Αξιοθέας 8, 1017, Λευκωσία
Εισιτήριο: €10 | Φοιτητικό/Μειωμένο: €5
Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου: €80
- Για πληροφορίες και κρατήσεις, καλέστε στο 22894531 ή στείλτε μήνυμα στο culture@ucy.ac.cy
-
Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου - Αρχοντικό Αξιοθέας
03 Οκτωβρίου 2026
Σχετικά
«Το Χρονικό της Κύπρου» επιστρέφει σε μία παράσταση αφιερωμένη στον Μιχάλη Πιερή
Η ιστορική και πολυβραβευμένη παραγωγή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζεται ξανά, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του ιδρυτή και σκηνοθέτη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.
Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η ζωή του γίνεται παράσταση στην Αθήνα
Ποιοι γνωστοί τραγουδιστές και ηθοποιοί θα συμμετάσχουν
Η «Πριγκίπισσα των Αγίων Σαράντα» επιστρέφει στην Κύπρο για δέκα παραστάσεις
Ο Χάρης Ρώμας φέρνει ξανά στο νησί την ξεκαρδιστική και συγκινητική κωμωδία του, με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών και παραστάσεις σε πέντε πόλεις.
8 ελληνικές παραστάσεις ταξιδεύουν το φθινόπωρο στην Κύπρο
Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, μεγάλες επιτυχίες, κωμωδίες και έργα που συγκινούν έρχονται σε θέατρα σε όλο το νησί.
Οι «Επτά επί Θήβας» ανεβαίνουν στο Αρχοντικό Αξιοθέας
Η πολυγλωσσική σκηνική πρόταση της Λέας Μαλένη φέρνει την τραγωδία του Αισχύλου στο σήμερα, μιλώντας για τον πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον φαύλο κύκλο της βίας.
Φαίδων ή ο ίλιγγος: Η ποίηση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ σε τρεις ξεχωριστούς χώρους στην Κύπρο
Η σύνθεση της νομπελίστριας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ παρουσιάζεται ως θεατρικό ντουέτο σε «ποιητικούς» χώρους της Κύπρου
Το ΚΤΗΡΙΟΝ 53 παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το έργο του Βρετανού συγγραφέα Άλιστερ ΜακΝτάουαλ «All of It».
Πρόκειται για έναν μονόλογο τύπου stream of consciousness – έναν κατακλυσμό σκέψεων και εικόνων που αναδύονται από το μυαλό της αφηγήτριας σε μια αδιάκοπη ροή
«Το Μεγάλο Βιβλίο Των Μικρών Πλασμάτων», ένα μιούζικαλ για μικρούς και μεγάλους εξερευνητές
Το Θέατρο «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» και η Urban Productions παρουσιάζουν τη νέα παιδική παράσταση
18 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο
Από αρχαίο δράμα και βραβευμένες διεθνείς παραγωγές μέχρι σύγχρονα κυπριακά έργα, δυνατούς μονολόγους και απολαυστικές κωμωδίες
Πάφος: Προετοιμασίες για «Το Ελιξίριο του Έρωτα» στο Μεσαιωνικό Κάστρο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη φετινή διοργάνωση του Pafos Aphrodite Festival
Οι «Υπεργαλαξιακά Αποτυχημένοι» επιστρέφουν στη Λευκωσία με νέες παραστάσεις
Η κωμικοτραγική ιστορία του Κωνσταντίνου Τσίτσιου για τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα και την αληθινή αντρική φιλία ανεβαίνει στο Flea Theatre
«Αιώνιες Ιστορίες»: Ένα σπονδυλωτό θεατρικό αναλόγιο όπου ζωντανεύουν πέντε αρχαίοι μύθοι
Πέντε αρχαίοι μύθοι ζωντανεύουν μέσα από το θέατρο και το animation σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα